Onze geiten

Onze geiten

Op ons bedrijf melken wij 600 geiten. Al deze geiten behoren tot het Saanen ras. Dit zijn witte geiten die speciaal voor de melk gehouden worden. Wij streven ernaar om alle geiten op het bedrijf geboren te laten worden. Zo weten we precies waar we mee werken. 

Hoe ziet het leven van onze geiten eruit?

Geboren: Bij de geboorte van een lammetje krijgt deze een uniek nummer (naam). Op deze manier weten we altijd welke ouders de geit heeft en kunnen we deze altijd traceren. Het lammetje wordt met eventuele zusjes en andere lammetje naar de ''opfok'' gebracht. Hier gaan ze eerst onder een infrarood lamp om lekker op te drogen. Hierna worden ze met de fles gevoed.

Twee maanden: De lammetjes worden ouder en stukken groter. Ze zijn klaar om in een groot hok te gaan met z'n allen.

Blije lammetjes Lekker Gemekker

Zeven maanden: De lammeren zijn oud genoeg om voor het eerst drachtig te worden. De draagtijd van een geit is vijf maanden. 

Elf maanden: De lammeren krijgen bijna hun kleintjes en verhuizen naar de grootste stal waar alle melkgeiten staan.

Twaalf maanden: De lammeren krijgen voor het eerst lammetjes. Hierna kunnen ze gemolken worden. Dit kunnen ze jaren volhouden zonder opnieuw lammetjes te krijgen. Vanaf het moment dat een lam een lammetje heeft gekregen noemen we het een geit.

De geiten op ons bedrijf worden gemiddeld ongeveer vier jaar oud. Dit betekend dat er ieder jaar ongeveer 150 lammetjes nodig zijn om op de 600 te blijven. Een geit geeft tot wel 1200 liter(!) melk per jaar.

Wat eten onze geiten?

De eerste dagen na de geboorte krijgen lammetje biest. Hierna krijgen de lammeren tot de leeftijd van 6 maanden hooi en brokken. Vanaf zes maanden oud krijgen de geiten kuilgras en brokken. De samenstelling van de brokken veranderd wanneer de geiten melk gaan geven.